Στην τελική ευθεία εισέρχεται, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η διαδικασία αφαίρεσης του συρματοπλέγματος, που έχει εγκατασταθεί επί προηγούμενης διακυβέρνησης, κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής. Η απόφαση λήφθηκε στη βάση πρότασης του υφυπουργού Μετανάστευσης, Νικόλα Ιωαννίδη, ο οποίος δήλωσε στον «Π» ότι τις επόμενες μέρες θα τρέξει και η τεχνική διαδικασία για την αφαίρεση του φράχτη.
Υπεραμύνεται της θέσης του ο Νουρής
Την απόφαση για αφαίρεση του συρματοπλέγματος κλήθηκε να σχολιάσει ο τέως υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, επί υπουργίας του οποίου εγκαταστάθηκε ο φράχτης. Μιλώντας στον «Π», ο Νίκος Νουρής υπεραμύνθηκε των πολιτικών του λέγοντας ότι όλες του τις αποφάσεις για το μεταναστευτικό τις λάμβανε τεκμηριωμένα και με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον.
Εξέφρασε, σε αυτό το πλαίσιο, τη θέση ότι «ο φράχτης δεν ήταν μια αποσπασματική απόφαση, αλλά συνδεόταν απαρέγκλητα με την πρόσληψη οριοφυλάκων και με την τοποθέτηση κυκλώματος παρακολούθησης της Πράσινης Γραμμής».
Άφησε μάλιστα και αιχμές σε σχέση με τις εναντίον του επικρίσεις, σημειώνοντας ότι «και για τις θαλάσσιες αφίξεις είχαν αρχικά εκφράσει διαφωνίες σε σχέση με την πολιτική που ακολουθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, πλην όμως σήμερα η κυβέρνηση υιοθετεί και εφαρμόζει την ίδια πολιτική που εφαρμόζαμε εμείς».
Ευχήθηκε την ίδια ώρα «να δικαιωθούν με την απόφασή τους (για αφαίρεση του φράχτη) γιατί αυτό που προέχει είναι μόνο το καλό της πατρίδας μας».
Έκθεση της Αστυνομίας
Η τελική απόφαση για αφαίρεση του συρματοπλέγματος κρίθηκε στη βάση έκθεσης της Αστυνομίας για την αξιολόγηση του μέτρου, το οποίο εφαρμόστηκε από το 2020, με στόχο την αποτροπή της έλευσης μεταναστών.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Μετανάστευσης, με βάση την έκθεση της Αστυνομίας, το συρματόπλεγμα δεν φαίνεται να βοήθησε στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών ενώ λήφθηκαν υπόψη και οι αντιδράσεις των κατοίκων που υφίσταντο ταλαιπωρία από την τοποθέτηση του φράχτη.
Υπενθυμίζεται ότι η εγκατάσταση του εν λόγω φράχτη, ο οποίος παρεμπιπτόντως κόστισε, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 4 εκατ. ευρώ, είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεωντόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και ανάμεσα στους κατοίκους των περιοχών όπου υψώθηκε, δημιουργώντας προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Πιο συγκεκριμένα, κάτοικοι και αγρότες των περιοχών όπου εγκαταστάθηκε ο φράχτης εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους αφού το συρματόπλεγμα εμπόδιζε την εύκολη πρόσβαση στα χωράφια τους και τις περιουσίες τους. Ανησυχίες για την κατασκευή του συρματοπλέγματος είχε εκφράσει και ο ΟΗΕ, ο οποίος το χαρακτήρισε ως «μη εξουσιοδοτημένο», προειδοποιώντας ότι εντείνει τον διχασμό στην ήδη διαιρεμένη Κύπρο.
Αυξημένες περιπολίες
Η αφαίρεση του φράχτη θα συνοδευτεί πάντως από αυξημένες περιπολίες. Το στίγμα της προσέγγισης της κυβέρνησης έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι «στην τελευταία του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να απομακρύνει το συρματόπλεγμα, αφού με βάση μια λεπτομερή και αναλυτική έκθεση της Αστυνομίας φάνηκε ότι το συγκεκριμένος φράχτης δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όπως είχε τότε η σχετική φιλοσοφία τοποθέτησής του». Πρόσθεσε ότι «την ίδια ώρα έχει αποφασιστεί ότι αυτός ο φράχτης θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς της Εθνικής Φρουράς και την ίδια ώρα, παράλληλα, η Αστυνομία στο συγκεκριμένο τμήμα του συρματοπλέγματος θα έχει όντως αυξημένη περιπολία, αλλά και παρακολούθηση μέσω καμερών».
Ανησυχίες
Η αύξηση των περιπολιών αλλά και της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων κρίνεται την ίδια ώρα αναγκαία από πλευράς κυβέρνησης, εξαιτίας και της κλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, μια από τις βασικές ανησυχίες της κυβέρνησης αφορά τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο Λίβανος μετά τη στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ σε λιβανικό έδαφος. Πιο συγκεκριμένα, η Λευκωσία ανησυχεί ότι ενδεχόμενη εμπλοκή του λιβανέζικου στρατού στον πόλεμο μπορεί να επηρεάσει και τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Κύπρο, αφού τα σύνορα του Λιβάνου, στα οποία βρίσκονται χιλιάδες μετανάστες, επιτηρούνται τώρα από τον λιβανέζικο στρατό. Σε περίπτωση εμπλοκής όμως του λιβανέζικου στρατού στον πόλεμο, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη, επεσήμανε η ίδια πηγή, με αποτέλεσμα να μην επιτηρούνται επαρκώς τα σύνορα του Λιβάνου.